Ämne 1, Lektion 1
Pågående

Att utveckla alkoholism

Cirka 50% av Sveriges befolkning har en oro för att någon i deras omgivning lindrar sin psykiska eller fysiska ohälsa med alkohol och det är desto fler som lindrar stress, kunna somna eller slappna av med alkoholens hjälp.

Vid en pandemi tillkommer ett nytt levnadssätt – kanske isolerar vi oss eller arbetar tyngre och mer än vanligt vilket i sin tur kan orsaka stress eller nedstämdhet.

För en del innefattar mycket tid hemma även mycket orostankar eller tristess som bedövad med alkohol eller annan typ av självmedicinering och en del som dricker alkohol utvecklar i sinom tid ett beroende där suget efter alkoholen tar över vardag, familjeliv och ekonomi.

Hur vet man om ett alkoholberoende har kommit? Svaret på frågan är mer komplext än enkelt. En del människor upplevs kunna dricka mycket alkohol och ofta men trots detta inte utveckla alkoholism – däremot finns sambandet att ju oftare och hur mycket som intas per vecka är en grund för att utveckla sjukdomen alkoholism. Som en riktlinje är det ett risk drickande om män dricker 3 flaskor vin och 53cl stark sprit i veckan (14 standardglas) och för kvinnor 2 flaskor vin och 34 cl starksprit i veckan (9 standardglas).

Dancers
Är det du eller alkoholen som bestämmer vart du är på väg?

För alkoholism är en sjukdom. Likt en nötallergiker vet man inte om just du är drabbad förens allergin träder fram. Däremot finns varningstecken och om tre av dessa meningar stämmer in på dig har du tendens till alkoholberoende:

  1. Du har svårt att sluta dricka alkohol när du väl börjat
  2. Du känner ett stort sug efter alkohol
  3. Du klarar av att dricka större mängd alkohol och behöver dricka mer för att få samma effekt likt tidigare
  4. Alkoholen har en central del i ditt liv
  5. Du har försökt minska ditt drickande men misslyckats
  6. När du inte dricker kommer abstinens i form av illamående, skakningar, försämrad sömn

Önskar du ändra dina vanor behöver du bestämma dig – vägen till ett liv med mindre alkohol kan upplevas lång och krokig men för dem som valt att sluta infinner sig ett lugn och en bättre psykisk och fysisk hälsa. På kort sikt hjälper självmedicinering oss men på långsikt är det som en ända lång baksmälla varvat med ångest och fester utan minnen.

Fråga dig själv “har jag kontroll över mitt drickande eller har alkoholen kontroll över mig?”

Våga ta steg mot ett hälsosammare liv med hjälp av terapi – boka en gratis tidsrådgivning på mentabee för fortsatt terapibehandling

Click to access the login or register cheese

Hej 👋🏼

Fråga om vad du vill eller ge feedback. Vill du bli uppringd, skriv namn och nummer. Vi svarar vanligen inom nån timme mellan 8 och 17 vardagar.

Subscribe
Samtycke*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Tittut!

Fyll i din mejladress så får du alla nya artiklar och erbjudanden.