Ämne 1, Lektion 1
Pågående

Därför får vi ångest

Vad är ångest och vad är det som gör att vi får ångest?

Ångest är ett ord för stark oro, som är en naturlig reaktion på hotfulla situationer. Oro är en överlevnadsfunktion som är livsviktig för oss människor om man tänker evolutionsmässigt.

Ångest kan kännas olika för olika människor; vissa kan svettas, må illa, bli trötta, få hjärtklappning med andra får ont i huvudet, tryck över bröstet, ont i magen, svårt att andas eller andra fysiska symptom.

Andra får flera symptom samtidigt. Om ångesten kommer snabbt och du får svårt att andas och en känsla av panik så kallas det för panikångest och man säger att man fått en panikattack. Panikattacker kännas otroligt obehagliga men är helt ofarliga. Det går över även om det inte känns så just då.

Alla människor känner oro, de allra flesta känner ångest då och då, beroende på sin livssituation och vad livet utsätter en för. Men vi också olika känsliga. En del har lätt för att känna sig osäkra och orolige när det händer nya saker i livet eller när omgivningen eller en själv ställer för höga krav, andra känner mindre oro i samma situation.

Det kan även handla om en känsla av misslyckande eller för höga krav med följande skamkänslor eller skuldkänslor. Om du blir lämnad eller förlorar någon eller något som är viktigt för dig kan du också få oro och ångest. Ibland räcker det med en tanke eller rädsla så utlöses en ångestreaktion.

Men oavsett hur vanligt eller naturligt ångest än är så kan det vara hemskt och påverka en människas liv och funktionsförmåga något fruktansvärt. Då kan man behöva stöd av en professionell.

föreläsa
Det är vanligt att känna ångest inför en sån här situation.

Vad händer i kroppen?

Det centrala nervsystemet i hjärnan skickar ut signaler om ett hot eller fara. Systemet kan inte skilja på ett verkligt hot utan larmar oavsett om det handlar om för få likes på Facebook eller om huset är på väg att brinna ner. Det räcker som sagt med en tanke för att larmsystemet ska sättas igång.

Att inte duga som människa är ett hot då vi förr i tiden inte kunde överleva ensamma. Därför sätter varningssystemet igång när vi upplever att vi gjort bort oss, att vi inte duger eller om någon är elak mot oss. Det är ett effektivt system för att få oss att bete oss på ett sätt som accepteras av gruppen. Så är det ju dock inte idag och normerna som viska passa in i blir överväldigande då vi inte lever på samma sätt som vi gjorde när vårt larmsystem utvecklades.

Man kan även få ångest av situationer som man tidigare blivit skrämd av, eller situationer som liknar eller påminner om dessa.

Vem får ångest?

Att ha ångest betyder inte att det är något fel på personen. Det är en naturlig reaktion på rädsla över olika saker. Vem som helst kan få ångest men olika personer har olika lätt för att få ångest. Det handlar dels om gener men även om miljö, alltså hur vi haft det under vår uppväxt, vad vi har varit med om och hur vi har det idag.

Hur blir man av med ångest?

Man kan lära sig att hantera ångest men eftersom att ångest är en överlevnadsfunktion så kan vi inte (och ska inte) ta bort den helt. Vissa saker kan du göra direkt medan de andra mest varaktiga insatserna tar lite längre tid. Det som fungerar för någon annan kanske inte fungerar för dig så man får prova sig fram.

Det som visat sig fungerat för de flesta är att lära sig slappna av och andas på rätt sätt. Även kost och motion har en stark inverkan på det psykiska måendet medan alkohol och droger har en negativ effekt.

Du kommer att få mängder av bra tips och prova flera olika övningar i det här programmet. KBT, kognitiv beteendeterapi är den metod som visat sig fungerar bäst motångest. I sällsynta fall kan man behöva läkemedel mot ångest.

Det är viktigt att veta att även om ångest kommer och går – så går den alltid går över.

Vad har du lärt dig? Svara på frågorna. Du kommer att klara det galant! Svaren finns i texten ovan.

Click to access the login or register cheese

Hej 👋🏼

Fråga om vad du vill eller ge feedback. Vill du bli uppringd, skriv namn och nummer. Vi svarar vanligen inom nån timme mellan 8 och 17 vardagar.

Subscribe
Samtycke*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Tittut!

Fyll i din mejladress så får du alla nya artiklar och erbjudanden.