Ämne 1, Lektion 1
Pågående

Hur kan övervikt ha blivit vår största folkhälsosjukdom?

Ofta får vi höra om olika dieter och om hur vi ska träna för att må bra och se bra ut.
Handlar det verkligen om kalorier in och kalorier ut? Visst, det finns en poäng i det men det är bara en liten liten del.

Dieterna fokuserar på vad du äter men inte varför du gör det.

Well, du vet ju nu att vi gärna äter något med socker och fett i kombination, det ger snabb energi och hjärnan belönar oss med måbra-hormoner. Hjärnan säger dessutom till oss att vila vid varje tillfälle vi kan vila. Så vi har kraft kvar sen när vi ska jaga mat eller springa från livsfarliga by-grannar som ska slå ihjäl oss. Stenålderskroppen – som vi består av till stor del även idag, vill att vi lagrar energi när vi kan.

Glad rund kvinna
Lägg inte fokus på vågen – lägg fokus på att må bra så brukar resten lösa sig

Det är bara det att vi inte lever på samma sätt idag som vi gjorde då, för idag leder detta till vår största ohälsa – övervikt.  

Idag äter vi ofta utifrån våra känslor. Det finns många sätt att bli överviktig på och det handlar knappast bara om kosten och om hur mycket vi på rör oss. Här nedan har du några exempel:

Stress gör så att kroppen utsöndrar hormonet kortisol. Vid långvarig stress berättar kortisolet för kroppen att det är bäst att lagra fettet för det kan behövas längre fram. Gärna fettet runt midjan där det sitter extra bra – iaf för en grottmänniska som kan bli utan mat i flera veckor.

Serotonin är ett hormon som gör att vi känner oss glada. Det ökar när vi äter något gott – alltså är det vanligt att bli sugen på något gott när vi känner oss nere eller helt enkelt bara är uttråkade.

Tarmfloran, en obalans i tarmfloran kan innebära att dina tarmbakterier ställer till det för dig. Enkelt förklarat så har vi bra och dåliga bakteriestammar. De bra gör dig frisk och du mår bra av dem medan de dåliga ställer till det för dig. De dåliga bakteriestammarna älskar socker och ju fler och större de blir desto mer ökar suget efter maten de gillar. De bra bakteriestammarna älskar fibrer, gärna de som finns i grönsaker. Vilka bakteriestammar vill du mata? (Obs, mycket enkelt förklarat, hur tarmfloran fungerar skulle kunna vara en kurs för sig). Visste du förresten att hela 90% av vårt serotonin produceras i tarmen.

Jämvikt, vissa forskare pratar om att kroppen strävar efter jämvikt. En balans. Tappar du 5 kg försöker kroppen reglera det så du går upp igen. Den försöker återställa balansen genom att få oss trötta så vi rör på oss mindre och hungrigare så vi äter mer. Samma sak om du går upp i vikt vill kroppen gärna att du går ner igen. Fysikens lagar. Det är dock inte så enkelt, vi äter inte enbart utifrån hunger utan även på grund av vanor, tristess, känslor etc. Därför är det lättare att gå upp i vikt än ner. Vi har skapat ett samhälle baserat på mat som belöning, som substitut till tristess, som något vi tar till när allt känns meningslöst – och meningsfullt. Vi äter oavsett om kroppen talar om för oss att vi är hungriga eller inte. Från din mage skickas ett hormon som kallas Ghrelin, det talar om för din hjärna att du är hungrig. I kontrast till detta har du ett hormon som kallas Leptin. Leptinet talar om för hjärnan att du är mätt. Det finns många faktorer som påverkas dessa hormon, bl a stress, sömn och ämnesomsättning.

Så, känns det hopplöst nu? Hur tusan ska man då kunna gå påverka sin vikt?

Jo, först och främst genom att förstå att det inte finns några genvägar. Viktminskning handlar om att steg för steg förändra sina vanor och sin livsstil! Precis det du lär dig i den här kursen. Hade det varit så lätt som snabbdieterna vill få det till hade det inte varit så vanligt med fetma som det är idag.
Men det är fullt möjligt. Och du har snart verktygen för att klara det!

Click to access the login or register cheese

Hej 👋🏼

Fråga om vad du vill eller ge feedback. Vill du bli uppringd, skriv namn och nummer. Vi svarar vanligen inom nån timme mellan 8 och 17 vardagar.

Subscribe
Samtycke*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Tittut!

Fyll i din mejladress så får du alla nya artiklar och erbjudanden.