Ämne 1, Lektion 1
Pågående

KBT mot sockerberoendet

Metoderna i den här kursen baseras på KBT som är en terapeutisk metod för att förändra vanor som grundar sig i tankar.

Grundläggande är att vi alla lär oss hur vi ska tänka, vad vi ska tycka och hur vi ska bete oss utifrån upplevelser, reaktioner och erfarenheter från det vi gjort. Det kallas för betingning.

Betingningen sker när vi märker att vi belönas för något vi gjort. Det vi belönas för gör vi gärna lite oftare samtidigt som vi undviker sånt som ger oss obehag. För socker upplever vi belöningen som en tillströmning av goda hormoner (endorfiner) och det betingar oss alltså att äta mer socker.

Betingningar blir till vanor när vi formar rutiner kring sockerintaget som sen blir till en del av vår vardag. Lika automatiskt som att vi alltid tänder lampan när vi går in i ett mörkt rum, har vi alltid socker i kaffet, godis på lördagar och bullar till fikat.

Nu låter det som om sockerberoendet är djupt rotat, och helt hopplöst att förändra och kanske det, men den goda nyheten är att alla betingade beteenden går att lära om. Det enda som behövs är bara lite tålamod och rätt metoder.

Sockret i sig skapar alltså en viss känsla av kroppslig belöning som vi kan bli beroende av (endorfinkicken). Betingningen bäddar sen in beroendet i en vana som gör att vi måste ha en kaka till kaffet, en cola till lunchen, en chokladbit på kvällen och så vidare. Ännu djupare rotat blir det om man är flera med samma beroende – fikagruppen på jobbet kan sätta press på alla att äta från bullfatet vid trefikat. Om ens partner ständig fyller på förrådet med ballerinakakor, har barnen lärt sig att det är en regel utan undantag med en påse godis på lördagar och så vidare, kan det torpedera försöken att bli sockerfri.

Här kommer dagboken in. Den kommer hjälpa dig svara på frågor som varför du äter den där munken just när du åt den? Hur gick tankarna? Går det att låta bli bullarna även om gruppen trugar på dig en som var “speciellt köpt för dig”? Vad hände när du tackade nej och hur svårt var det? Vad händer med sockersuget och vad händer med dina känslor?

Svaren på dina frågor kommer du finna själv. Det enda vi kan säga är att det är olika för alla, men att vi kommer gå till botten med just dina vanor, tankar och beteenden.

Click to access the login or register cheese

Hej 👋🏼

Fråga om vad du vill eller ge feedback. Vill du bli uppringd, skriv namn och nummer. Vi svarar vanligen inom nån timme mellan 8 och 17 vardagar.

Subscribe
Samtycke*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Tittut!

Fyll i din mejladress så får du alla nya artiklar och erbjudanden.