Ämne 1, Lektion 1
Pågående

Konflikter information

Den här veckan ska vi som sagt titta på vikten av en bra kommunikation och ett aktivt lyssnande. Det är otroligt stressande med konflikter. I flera tusentals, ja till och med miljoner år, var vi beroende av att tillhöra en grupp. Att bli utfryst ur gruppen innebar ofta döden då människan inte klarade sig på egen hand.

Idag överlever vi förstås även om vi skulle bli osams med våra vänner och medmänniskor, men hjärnan hänger liksom inte med i evolutionens svängar och stressen hägrar. Hjärnan vill att vi ska överleva och larmar om att något behöver göras eller borde vara ogjort. Detta genom att sända ut ångest och stresshormoner. Det har alltså med överlevnad att göra och var en livsviktig funktion, utan den skulle vi troligen inte finnas idag.

Depression
Vänner är en viktig del av livet

De allra flesta konflikter kan förebyggas med rätt kommunikation. Du kommer få öva på några tekniker för att kommunicera avväpnande och effektivt. Ett aktivt lyssnande och jag-budskap är viktigt för en bra kommunikation.

Grunden i en bra kommunikation är följande:

– Börja med att lyssna! Lyssna aktivt genom att upprepa vad den andre sagt, försäkra dig om att du uppfattat rätt.
– Uppmuntra den andre att utveckla sig genom att nicka, humma, fråga mera, även om du inte alls håller med det den andre säger.
– Använd öppna frågor – alltså frågor där den andre måste utveckla sitt svar och inte bara ja eller nej.

Använd dessa tekniker och lyssna på vad den andre säger utan att fundera på vad du själv ska säga. När den andre fått fram sin åsikt är det din tur. Du kan vara arg, upprörd eller ledsen men du vinner ändå ingenting om samtalet mynnar ut i ”pajkastning”. Genom att använda jag-budskap får du fram din åsikt utan att vare sig anfalla eller försvara dig. Att prata i jag-budskap innebär att du berättar vad du känner och upplever utan att försvara dig själv eller angripa den andre. Beskriv dina känslor. Ingen kan ta din känsla ifrån dig. Fokusera på ditt problem, du kan ändå inte förändra någon annan så fokusera på vad situationen innebär för dig och hur det blir för dig.

Bra kommunikation innebär att man växlar mellan aktivt lyssnande och jag-budskap flera gånger under ett samtal. Det är svårt och kräver träning men är enormt värdefullt när man väl lärt sig tekniken.

Ibland är det svårt att säga nej och att sätta gränser. Att vara till lags är ett vanligt sätt att hantera sin omvärld. Det har vi lärt oss från barnsben. Med rätt kommunikation och jag-budskap kan man säga nej men ändå få känslan av att vara till lags inom sitt eget utrymme.

Som du kanske redan hört så uppfattas vår kommunikation till ca 80 % av vårt kroppsspråk. Genom att vara uppriktig, hålla en avslappnad ögonkontakt och undvika att hålla armarna i kors ger du ett inbjudande intryck.

Click to access the login or register cheese

Hej 👋🏼

Fråga om vad du vill eller ge feedback. Vill du bli uppringd, skriv namn och nummer. Vi svarar vanligen inom nån timme mellan 8 och 17 vardagar.

Subscribe
Samtycke*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Tittut!

Fyll i din mejladress så får du alla nya artiklar och erbjudanden.