Ämne 1, Lektion 1
Pågående

Konspiration och känsla av sammanhang

Kvinna med munskydd bunkrar toapapper
Under Covid-19 pandemin började människor köpa på sig orimliga mängder toalettpapper. Många följde gruppen och gjorde detsamma.

Möjligheten att skapa sammanhang är en användbar överlevnadsfunktion. Problemet är att idag, med allt överflöd av information, skapar vi obefintliga kopplingar mellan orsak och verkan överallt – det kan ställa till det för oss och skapa onödig oro.

När hela världen står inför en kris med ett virus som sprider sig är förstås oron befogad. Då finns det saker man kan göra för att må så bra som möjligt och för att förebygga en eventuell depression eller ett sämre mående. Exakt vad kommer du att få lära dig längre fram i kursen.

 En annan anledning till att vi så lätt anammar en konspirationsteori är att vi är sociala varelser där gruppen (ur ett evolutionärt perspektiv) är otroligt viktig. Blev du utesluten ur gruppen så överlevde du troligen inte och så var det i tusentals år, fram tills för bara några hundra år sedan. Därför jämför vi ständigt våra handlingar och trosuppfattningar med våra kamrater och ändrar dem för att passa in i gruppen.

Alltså, vi är mer benägna att tro på något om vår sociala grupp gör det. Några exempel är mode, vilken religion vi tillhör eller inte och hur vi uppfostrar våra barn. Ett ypperligt exempel kopplat till Covid-19 är bunkrandet av toalettpapper. Människor började köpa på sig toalettpapper inför en eventuell karantän. Butikshyllorna stod tomma och beteendet belystes i media vilket ledde till att ännu fler bunkrade toalettpapper – man följer gruppen.

På klippet nedan ser du ett exempel på hur vi människor påverkas av varandra för att passa in i gruppen.

Filmen visar ett experiment med dolda kameror. Experimentet utspelar sig i ett vanligt väntrum med upprepade pip. När det piper ställer sig alla i väntrummet upp (som alla är medvetna om experimentet). En kvinna kommer in ovetandes om experimentet. Efter bara tre pip börjar kvinnan också ställa sig upp precis som alla andra, utan att själv förstå varför. Även då kvinnan blir ensam i rummet fortsätter hon att ställa sig upp till pipen.
Detta kallas för social inlärning – vi gör gärna som alla andra. Det sker redan i ung ålder och kan få oss att skapa såväl bra beteenden som sämre beteenden.

Vad har du lärt dig av filmen?

[h5p id="24"]

Click to access the login or register cheese

Hej 👋🏼

Fråga om vad du vill eller ge feedback. Vill du bli uppringd, skriv namn och nummer. Vi svarar vanligen inom nån timme mellan 8 och 17 vardagar.

Subscribe
Samtycke*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Tittut!

Fyll i din mejladress så får du alla nya artiklar och erbjudanden.