Ämne 1, Lektion 1
Pågående

Psykosomatisk smärta

Psykosomatiska sjukdomar handlar om ett kroppsligt tillstånd som man tror uppkommit utifrån psykiska besvär, såsom t ex oro eller stress. Alltså, att det är den psykiska oron eller stressen som skapar fysiska besvär. Oro och ångest kan likställas med en kronisk stress. Det kan ge en mängd besvär som t ex magont, tarmbesvär, hyperventilering, huvudvärk, yrsel, ögonbesvär, tinnitus, ryggont, trötthet, rädsla för att vara allvarligt sjuk mm. Det handlar om en riktig smärta eller värk och är inte “hitte på”. Psykosomatisk smärta handlar alltså om att man får fysiskt ont av psykiska besvär.

Går man runt med en stark oro och helt plötsligt börjar känna smärta i t ex magen kan det leda till ytterligare oro och det i sin tur skapar då ytterligare värk. Ordet psykosomatisk härstammar från grekiskans “själen och kroppen”. För att må bra psykiskt behöver vi ta hand om oss själva fysiskt – och för att må bra fysiskt behöver vi ta hand om oss själva psykiskt. Allt hänger ihop.

De psykosomatiska symptomen kan bland annat betraktas ur kognitiv teori. Man menar att hur man tänker och uppfattar sin omvärld påverkar det autonoma nervsystemets funktion, alltså avsöndring av stresshormoner, andning, hjärtverksamhet och blodtryck. Så alltså, har man en avslappnad och positiv föreställning om världen lugnas de negativa kroppsfunktionerna ned, medan oro och stress sätter fart på dem.

Psykosomatisk oro

Som du nu vet så kan psykisk oro även skapa olika fysiska besvär. I figuren nedan ser du några av dem. Dra orden till rätt plats på människan.

[h5p id=”10″]

Nästa ämne visar möjligheter att minska oro

Genom att andas djupt — och lugnt — går det att minska sin ångest. Det får kroppen att slappna av och känslan av trygghet att gradvis återvända.

Nästa ämne går igenom detta och andra sätt att övervinna oro och ångest, för att istället uppleva att man kommer att klara sig och situationen trots allt är hanterligt.

Nu är du klar med det här ämnet. Kontrollera att alla lektioner är markerade med en grön bock, och klicka sen på nästa ämne i listan – Vad kan man göra då?

Click to access the login or register cheese

Hej 👋🏼

Fråga om vad du vill eller ge feedback. Vill du bli uppringd, skriv namn och nummer. Vi svarar vanligen inom nån timme mellan 8 och 17 vardagar.

Subscribe
Samtycke*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Tittut!

Fyll i din mejladress så får du alla nya artiklar och erbjudanden.