Ämne 1, Lektion 1
Pågående

Slut på kontot

Vad gör du när du upptäcker att månaden inte gå ihop ekonomiskt? När orostankar kommer ifall maten ska räcka hela månaden, att det är just denna månad en familjemedlem fyller år och du har inget att ge?

Vid permitteringar, arbetslöshet och ekonomiska kriser som skett utifrån covid-19 blir ringarna på vattnet efter snabba beslut uppenbara i din egen plånbok.

När det handlar om ekonomi finns det två svar för att bibehålla ekonomin så väl som möjligt. Det ena svaret är din inkomst. Önskar du mer pengar så behöver du öka din inkomst. Kanske ta ett extra jobb eller extra pass? Eller börja söka andra jobb om möjlighet finns för att utöka din månadsinkomst. Finns inte dessa möjligheter är det andra svaret att se över dina utgifter. Nedanför ser du 7 steg för att bidra till en mindre ekonomisk börda hos dig.

Fatta papper och penna och skriv ner svaren utifrån din ekonomi på de steg som står nedanför:

Notebook and coffee

Steg för en lindrigare månadsbudget är att:

  1. Kan du minska dina utgifter? Kanske du kan säga ifrån internet en period för att klara dig på ditt mobilinternet? Att minska utgifterna betyder inte alltid att ta bort delar helt utan skala ner på det som redan finns. Att säga upp abonnemang kan upplevas svårt men alla abonnemang kan sägas ifrån. Se över bindningstid och vilka faktiska utgifter du har varje månad. Våga vara besvärlig och ring de som skickar fakturor och fråga efter billigare lösningar. Och glöm inte att de du pratar med är försäljare men de behåller dig hellre som kund på en mindre inkomst än förlorar dig helt.
  2. Hur ser dina lån ut, om du har lån? Kan du förhandla räntan hos låntagaren? Om inte hela perioden så kan iallafall några månader vara förhandlingsbara?
  3. Planera dina inköp. Se över vilken mat som behövs månaden ut. Undvik att småhandla. Börja med att se vad som finns i kyl och frys och skafferi. Mat är en nödvändighet men du spar in mycket på att planera dina matinköp.
  4. Sälj sådant du inte använder – med dagens “köp och sälj” sidor kan nästan allt hittas en köpare åt. Övervärdera dock inte dina saker utifrån emotionellt värde utan jämför vad andra med liknande saker säljer. Och sätt ett lägre pris för snabbare försäljning. Säljs inte vara så snabbt du önskar, sänk i så fall priset ytterligare.
  5. Förbered en födelsedags, högtids och fritidsaktiviteter kalender över utgifter. Vilka månader behöver extra planering utifrån ekonomin detta år? Kan julklappar köpas under hösten så brukar priser på ex. leksaker var lägre än under december månad. Vilken månad ska barnens aktiviteter betalas in, finns gratis aktiviteter i din hemkommun?
  6. Sök stöd hos föreningar om du är i behov av detta. Det finns flertal föreningar som skänker mat till de som behöver (även anonymt) och även stöd inför högtider likt jul.
  7. Finns oanande inkomster? Kanske har du ärvt morfars båt som du inte använder och kan hyra ut denna under delar av sommaren för extra inkomst? Eller samåka med kollegor till jobbet så att utgiften från och till jobb blir lägre? Har du ett extra rum hemma som kan hyras ut till tex. en student?

Du ansvarar över din ekonomi och ditt liv genom att börja våga se över din inkomst och dina utgifter och när du gör detta kommer ett infinnande av lugn och kontroll landa hos dig.

Mindfulnees MBSR
Click to access the login or register cheese

Hej 👋🏼

Fråga om vad du vill eller ge feedback. Vill du bli uppringd, skriv namn och nummer. Vi svarar vanligen inom nån timme mellan 8 och 17 vardagar.

Subscribe
Samtycke*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Tittut!

Fyll i din mejladress så får du alla nya artiklar och erbjudanden.