Ämne 1, Lektion 1
Pågående

Sockerberoende, en diagnos?

Händer som håller fram en samling piller
Socker aktiverar hjärnans belöningssystem på samma sätt som annat biokemiskt beroende.

Får du saliv i munnen när du går förbi lösgodisbanken i mataffären? Har du svårt att hålla dig ifrån socker och snabba kolhydrater? Ja, då är du inte ensam. Men är du beroende?

Frågan om man kan vara beroende av socker har diskuterats av forskare i åratal utan att något konkret svar getts. Det som slagits fast är att sockerintag påverkar endorfiner och dopaminer ungefär på samma sätt som annat biokemiskt beroende. Det talar för att man kan vara beroende av socker.

Men beroendet är mer kortvarigt än andra biokemiska beroenden. Sockersuget minskar relativt snabbt och kan försvinna redan efter någon vecka, vilket visar att socker inte är lika starkt beroendeframkallande som exempelvis alkohol eller nikotin.

Sockerberoende, har trots ett flitigt användande av begreppet, aldrig erkänts som en sjukdoms- eller beroendediagnos – det är viktigt att du känner till det. Du kan hitta forskning som menar att man inte kan vara sockerberoende – samtidigt som andra forskare påstår sig funnit bevis för att sockerberoende är verklighet och dessutom ett problem för många.

I den här kursen är frågan om sockerberoende som diagnos inte relevant. Vi utgår från att det är en vana att inta mat och energi som för med sig negativa konsekvenser för välbfinnande och hälsa. Det är också en vana som är svår att bryta på egen hand.

Att se sockerberondet som ett substansberoende är i sig ett problem eftersom det inte handlar om bara sockret utan hela den etablerade vanan att välja processad mat med en hög andel av socker, fett och andra ingredienser i en oemotståndlig komposition till ett ruskigt lågt pris i en förförisk förpackning från en hylla i ögonhöjd.

Beroendet kommer från alla dessa led – sockret, kombinationen med andra smaker, utseendet, dofterna, de kroppsendogena endorfinerna, marknadsföring, grupptryck, tillgängligheten och så vidare. Det är ett komplext beroende där du låter dig manipuleras från flera olika håll. Det är en bredsida som är svår, men långt ifrån omöjlig att stå emot.

Click to access the login or register cheese

Hej 👋🏼

Fråga om vad du vill eller ge feedback. Vill du bli uppringd, skriv namn och nummer. Vi svarar vanligen inom nån timme mellan 8 och 17 vardagar.

Subscribe
Samtycke*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Tittut!

Fyll i din mejladress så får du alla nya artiklar och erbjudanden.