Ämne 1, Lektion 1
Pågående

Sorgbearbetning

Sorgbearbetning är ett stort ämne som skulle kunna täcka en hel onlinekurs för sig. Ibland när man förstår vad som sker, alltså de psykologiska processerna under en sorg, kan det kännas bättre. Även om sorgen förstås kvarstår. Förlorar man någon eller något som betytt mycket är det helt normalt att sörja. Man får må dåligt och vara ledsen, det är normalt och helt ok. Tillåt dig att vara ledsen. Samtidigt går livet vidare parallellt, vissa tycker att det kan kännas surrealistiskt medan andra känner en trygghet i att livet fortsätter.

Sorg kan handla om så mycket. Allt från skilsmässa, att förlora ett jobb, att man blivit sjuk, att något man jobbat hårt för inte går hela vägen, ett husdjurs bortgång eller att någon i ens närhet dör.

Sorgbearbetning
Det är vanligt med känslor av tomhet och meningslöshet när man sörjer

Sorgearbete är en tids- och energikrävande process som helt saknar tidsramar. Vi sörjer på olika sätt, det skiftar dels mellan hur olika individer sörjer men även hos en och samma person. Det är viktigt att tillåta sorgen hur den än ser ut. Sorgen brukar skifta mellan sorgebeteenden och nyorienteringsarbete där man försöker anpassa sig till de nya omständigheterna. Det är viktigt att tänka på att det är okej att gå vidare i sorgen. Var tillåtande mot dig själv och sänk kraven.

Det är inte helt ovanligt att man har starka känslor av tomhet och meningslöshet. Ibland känner man skuld för saker man gjort eller inte gjort.

För att komma vidare behövs en acceptans för det som skett. Det handlar inte om att du måste tycka att det som hänt är okej, utan snarare att verkligheten är som den är. För de allra flesta är sorgen intensiv i början men mildras med tiden. Om sorgereaktionerna inte mildras eller till och med förstärks med tiden kan man behöva professionell hjälp. För barn i sorg är oftast föräldrarna det viktigaste stödet.

Ladda upp övningen som en hemuppgift om du har en terapeut eller kursledare.

Click to access the login or register cheese

Hej 👋🏼

Fråga om vad du vill eller ge feedback. Vill du bli uppringd, skriv namn och nummer. Vi svarar vanligen inom nån timme mellan 8 och 17 vardagar.

Subscribe
Samtycke*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Tittut!

Fyll i din mejladress så får du alla nya artiklar och erbjudanden.