Ämne 1, Lektion 1
Pågående

Stärkande aktiviteter

Ofta när man mår dåligt sätter man vardagen allt mer på paus. Vissa isolerar sig. Andra är mer med vänner än de brukar. Det är förstås helt ok, bara det får dig att må bättre. Men vissa beteenden får oss tyvärr att fastna i negativa mönster och ångesten ökar både direkt och på sikt. Därför ska vi undersöka vad som får dig att må bra.

Ju sämre vi mår, ju färre positiva aktiviteter ägnar vi oss åt. Det gör att vi mår ännu sämre – och då utför ännu färre aktiviteter. Det blir till en snabbt nedåtgående spiral.

Då kan man hjälpa sig själv med att planera in minst en stärkande aktivitet varje dag. Stärkande aktiviteter är sådant som får dig att må bra. Det behöver inte nödvändigtvis vara roligt utan kan tex handla om att bädda sängen eller motionera. Men det kan även handla om att läsa en bra bok, att laga en god maträtt eller träffa en god vän.

Slank kvinna lagar mat
Gör saker du mår bra av även om du inte har lust, då minskar ofta ångesten och motivationen ökar

Vad det är för typ av aktiviteter du behöver är helt individuellt. En joggingtur kan vara en bra nivå för någon, medan det räcker med att ta sig upp ur sängen och ta på sig kläderna för en annan. Det viktiga är att du utför aktiviteten du planerat att du ska göra. Så se till att lägga dig på en bra nivå. Känner du dig osäker på om du kommer orka en joggingtur, planera in en promenad istället. Det viktiga är att göra något och klara av det. Alla aktiviteter kanske inte är jättekul just när du gör dem, många tycker det trist att diska till exempel, men det är skönt när det är klart och den känslan är stärkande och har stort värde.

Små små steg framåt. Fyll i planeringen. Ta en vecka i taget och som sagt, gärna lite för enkelt än för svårt.

1. Ladda ner mallen
2. Skriv ut eller rita av den
3. Börja planera och utför positiva aktiviteter

Click to access the login or register cheese

Hej 👋🏼

Fråga om vad du vill eller ge feedback. Vill du bli uppringd, skriv namn och nummer. Vi svarar vanligen inom nån timme mellan 8 och 17 vardagar.

Subscribe
Samtycke*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Tittut!

Fyll i din mejladress så får du alla nya artiklar och erbjudanden.