Ämne 1, Lektion 1
Pågående

Varför känner man ångest?

Varför ska vi dras med ångest egentligen? Är inte det en onödig känsla? Se på filmen och läs texten nedan för att få veta mer om ångest.

Ångest är ett ord för stark oro, som är en naturlig reaktion på hotfulla situationer. Oro är en överlevnadsfunktion som är livsviktig för oss människor om man tänker evolutionsmässigt.

Ångest kan kännas olika för olika människor; vissa kan svettas, må illa, bli trötta, få hjärtklappning med andra får ont i huvudet, tryck över bröstet, ont i magen, svårt att andas eller andra fysiska symptom.

Andra får flera symptom samtidigt. Om ångesten kommer snabbt och du får svårt att andas och en känsla av panik så kallas det för panikångest och man säger att man fått en panikattack. Panikattacker kännas otroligt obehagliga men är helt ofarliga. Det går över även om det inte känns så just då.

Alla människor känner oro, de allra flesta känner ångest då och då, beroende på sin livssituation och vad livet utsätter en för. Men vi är också olika känsliga. En del har lätt för att känna sig osäkra och oroliga när det händer nya saker i livet eller när omgivningen, eller en själv, ställer för höga krav andra känner mindre oro i samma situation.

Det kan även handla om en känsla av misslyckande eller för höga krav med följande skamkänslor eller skuldkänslor. Om du blir lämnad eller förlorar någon eller något som är viktigt för dig kan du också få oro och ångest. Ibland räcker det med en tanke eller rädsla så utlöses en ångestreaktion.

Men, oavsett hur vanligt eller naturligt ångest än är så kan det vara hemskt och påverka en människas liv och funktionsförmåga något fruktansvärt. Då kan man behöva stöd av en professionell.

Vad händer i kroppen?

Lärare med whiteboard
Det är vanligt att känna ångest inför att ställa sig framför en grupp. Varför då?

Centrala nervsystem signaler om hot eller fara. Men signalerna är likadana för verkliga hot och falsklarm – alltså oavsett om det handlar om för få likes på Facebook eller om huset är på väg att brinna ner.

För få likes kanske låter trivialt, men att inte duga för sin grupp kan vara livshotande om vi är beroende av vår flock, och människan har utvecklats i tätt samarbetande grupper som vi varit helt beroende av. När vi upplever att vi gjort bort oss inför vår grupp, eller om vi får signaler om som vi tolkar som risk att bli utstött ur en gemenskap, så sätter varningssystemet igång.

Trots att livsvillkoren är annorlunda idag, fungerar det centrala nervsystemet likadant som det alltid gjort. Men eftersom få likes på facebook, att vänner inte hör av sig eller liknande inte är livshotande som det en gång var, så kommer känslan nästan alltid vara kraftigt överdriven. Ångest, i det här fallet, är en del av en överlevadsmekanism som är föråldrad i vårt samhälle.

Den ångest många känner innan de ska ställa inför en grupp är ett annat exempel på hur samma föräldrade överlevnadsmekanism kan göra våra moderna liv till en onödigt stor utmaning.

Vem får ångest?

Ångest är alltså naturlig reaktion på sånt som vårt medfödda nervsystem av någon anledning tolkar som hot. Alla upplever ångest, men den upplevs olika för alla. Varför är svårt att svara på, men det handlar dels om gener, dels om hur vi lärde oss tolka världen under vår uppväxt, vad vi har varit med om sen dess, och hur vi har det idag.

Det går lära sig att hantera sin ångest, det är ju vad den här kursen handlar om. Men det är bra att veta att ångest är en överlevnadsfunktion och därför aldrig kommer att försvinna. Däremot kan du göra en del för att anpassa upplevelsen av den så att den är i proportion till det som händer i verkligheten.

Du kommer att få mängder av bra tips och även prova fler olika övningar i det här programmet. KBT, kognitiv beteendeterapi, är den metod som visat sig fungerar bäst mot ångest. I sällsynta fall kan man behöva läkemedel mot ångest.

Det är viktigt att veta att även om ångest kommer och går – så går den alltid går över.

Vad har du lärt dig?

[h5p id=”27″]

Click to access the login or register cheese

Hej 👋🏼

Fråga om vad du vill eller ge feedback. Vill du bli uppringd, skriv namn och nummer. Vi svarar vanligen inom nån timme mellan 8 och 17 vardagar.

Subscribe
Samtycke*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Tittut!

Fyll i din mejladress så får du alla nya artiklar och erbjudanden.