kossor och meningen med livet

Lätta din beslutångest genom att se val som experiment – det är rätt kul också.

Att se sina val som experiment är en tankeövning som gett mig en starkare känsla av mening i livet. Det lättar upp beslutångesten och får i alla fall mig att se mer humor i livet.

Några konkreta övningar att börja med: Gör något gott för andra och se vad som händer, bjud någon du inte känner på något enkelt. Eller börja med dig själv: Vi har alla nån skavank eller ovana som kan putsas till. Välj en och se vad som händer. Är dålig på att ringa dina vänner, ring upp dem. Alltid lurar i öronen? Plocka ur dem och lyssna till ljuden omkring istället. Vad kan du notera?

Experimentera med frågor du vet du kommer få nej på, vad händer med dig då – innan och efter? Har du nånsin bett om att få låna en tusenlapp av din frisör, eller brevbärarens cykel? Nästa gång kan du vända på det och be att få betala dubbelt för frisyren. Vilka reaktioner får du? Ökar eller minskar känslan av kontakt med andra?

Att experimentera är att använda nyfikenheten som drivkraft och lärare. Det går att utforma experiment med snabba resultat. Det går också att experimentera på lång sikt som till exempel att bygga upp något du blir ihågkommen för efter din död. Vilka handlingar skulle göra att dina vänner minns dig mest?

Nyhetsbrev

Få våra artiklar direkt vid publiceringen plus något erbjudande då och då, det är allt.

Jag vill uppmuntra alla att experimentera med sig själva och sina val. Vi lär oss själva och är förebilder för andra. Jag tror också vi kommer närmare att finna vår egen mening med livet eller i alla fall en starkare känsla av mening i största allmänhet.

Genom att experimentera med dina val ger du dig själv en chans att utveckla mod och erfarenhet. Inte bara det, du ger dig själv en möjlighet att vara en förebild för andra eftersom du kommer bli omtyckt, respekterad och älskad som en vis människa. Dessutom, med färre visa, modiga och erfarna människor skulle det finnas färre vi kunde lita på och färre som försvarar eller protesterar mot orättvisor och klimathot. Färre skulle försvara dig och få skulle ställa sig framför en stridsvagn som invaderar ditt land. Ju fler vi är som experimenterar och lär, desto lättare kommer det bli för var och en att finna den väg som leder till något gott för oss själva och oss alla.

Slutklämmen är att det finns många och starka krafter som separerar oss från varandra. Krafter som både är externa och inom oss själva, som till exempel tankarna vi vant oss vid eller vanan att isolera oss lite. Du vet, den där reservationen som så många lagt sig till med för att inte sticka ut. Det är bekvämt men det är inte den vi är, för vi hör alla samman.

Jag citerar den buddhistiska munken Thich Nhat Hahn som sa: “We are here to awaken from our illusion of separateness” och Martin Luther King: “Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. We are caught in an inescapable network of mutuality, tied in a single garment of destiny. Whatever affects one directly, affects all indirectly.” (Martin Luther King Jr., Letter from Birmingham Jail)

Så hur vaknar man ur en illusion, hur får man syn på plagget som King talar om?

Ett sätt är att börja experimentera – och dina val är en bra start.

Bilden på kossorna av Suvrajit 💭 S on Unsplash

Läst av 13 personer.