A cow and the meaning of life

Meningen med livet

Genom att betrakta val som experiment går det att få en starkare känsla av mening i livet, utveckla sina erfarenheter och mod.

Man kan till exempel experimentera med att göra något gott för andra och se vad som händer. Eller se hur mycket värde som man kan skapa för andra och hur det påverkar dem.

Man kan experimentera med sig själv också. Vad händer till exempel om man putsar till sina skavanker (de man vet att man har)? Går det då att upptäcka någon förändring som gör att man tycker bättre om sig själv, eller är det bara andra som tycker om en mer – eller blir det ingen skillnad alls?

Att experimentera är att använda nyfikenhet som en kraft. Det går att utforma experiment med snabba resultat – men också långsiktiga som att bygga upp något man blir ihågkommen för. Vilka handlingar skulle göra att dina vänner minns dig mest?

Om du väljer att fråga saker du vet du kommer få nej på, vad händer då med dig? Har du nånsin bett om att få låna en tusenlapp av din frisör, eller brevbärarens cykel? Vad händer om du vänder på det och ber att få betala dubbelt för att du är så nöjd med frisyren?

Jag vill uppmuntra alla att experimentera med sig själva och sina val. Vi lär både oss själva och andra. Jag tror också vi kommer närmare att finna vår egen mening med livet, det är trots allt något var och en behöver upptäcka på egen hand.

Om vi inte fortsätter experimentera med våra val så har vi inte chans att utveckla varken mod eller erfarenhet. Då skulle det inte finnas någon som försvarar resten av oss, ingen skulle ställa sig framför en kolonn stridsvagnar som mannen på den välkända bilden från Tiananmen Square för att ta ett tydligt exempel. Men som världen ser ut att utvecklas just nu (Vitryssland, Ryssland, Hong Kong, USA) tror jag de flesta är tacksamma för de som har modet att göra det. Ju fler vi är som experimenterar och lär, desto lättare för oss alla att finna rätt väg in i framtiden och meningen med allt.

Personligen är jag övertygad om att vi är här för att lära oss om kärlek, om sanning, om att hålla ihop och vara vänner med varandra och den natur vi lever av. Men det är lätt att bli distraherad – och det är antagligen meningen – för hur skulle vi annars ha något att experimentera med?

Foto av Luís Cardoso på Unsplash

Tack för att du läst ända hit. Fundera på om du vill bli medlem. Medlemskapet är på livstid och genom att stödja oss hjälper du oss att fortsätta arbeta för en bättre mental hälsa och ett bättre mående för dina medmänniskor. Bli medlem nu.

Relaterade artiklar

Så tar du kontrollen över din ilska

Ilskan är en viktig känsla som ofta sätter krokben för oss. Vi försöker ofta sopa den under mattan – den måste få uttryckas. Det är en kraft som behövs för skapa förändring och rätta till det som är fel. Ilska finns för att ge oss motivation, styrka och riktning. Den är en livskraft.

Ilska är alltså nödvändig, men den behöver inte vara otyglad. Den kan hanteras och användas på ett för alla bättre sätt än bara rå kraft som spretar och förstör. Lär vi oss inte hantera den, så kommer det märkas allra tydligast i relationer, där är det lätt att fastna i mönster som är svåra att bryta sig ur utan att relationen själv avslutas.

Click to access the login or register cheese

Du har läst mer än två artiklar den här månaden

För att fortsätta behöver du ett medlemskap

Hej 👋🏼

Fråga om vad du vill eller ge feedback. Vill du bli uppringd, skriv namn och nummer. Vi svarar vanligen inom nån timme mellan 8 och 17 vardagar.

Subscribe
Samtycke*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Tittut!

Fyll i din mejladress så får du alla nya artiklar och erbjudanden.