Meningen med livet

A cow and the meaning of life

Genom att betrakta val som experiment går det att få en starkare känsla av mening i livet, utveckla sina erfarenheter och mod.

Man kan till exempel experimentera med att göra något gott för andra och se vad som händer. Eller se hur mycket värde som man kan skapa för andra och hur det påverkar dem.

Man kan experimentera med sig själv också. Vad händer till exempel om man putsar till sina skavanker (de man vet att man har)? Går det då att upptäcka någon förändring som gör att man tycker bättre om sig själv, eller är det bara andra som tycker om en mer – eller blir det ingen skillnad alls?

Att experimentera är att använda nyfikenhet som en kraft. Det går att utforma experiment med snabba resultat – men också långsiktiga som att bygga upp något man blir ihågkommen för. Vilka handlingar skulle göra att dina vänner minns dig mest?

Om du väljer att fråga saker du vet du kommer få nej på, vad händer då med dig? Har du nånsin bett om att få låna en tusenlapp av din frisör, eller brevbärarens cykel? Vad händer om du vänder på det och ber att få betala dubbelt för att du är så nöjd med frisyren?

Jag vill uppmuntra alla att experimentera med sig själva och sina val. Vi lär både oss själva och andra. Jag tror också vi kommer närmare att finna vår egen mening med livet, det är trots allt något var och en behöver upptäcka på egen hand.

Om vi inte fortsätter experimentera med våra val så har vi inte chans att utveckla varken mod eller erfarenhet. Då skulle det inte finnas någon som försvarar resten av oss, ingen skulle ställa sig framför en kolonn stridsvagnar som mannen på den välkända bilden från Tiananmen Square för att ta ett tydligt exempel. Men som världen ser ut att utvecklas just nu (Vitryssland, Ryssland, Hong Kong, USA) tror jag de flesta är tacksamma för de som har modet att göra det. Ju fler vi är som experimenterar och lär, desto lättare för oss alla att finna rätt väg in i framtiden och meningen med allt.

Personligen är jag övertygad om att vi är här för att lära oss om kärlek, om sanning, om att hålla ihop och vara vänner med varandra och den natur vi lever av. Men det är lätt att bli distraherad – och det är antagligen meningen – för hur skulle vi annars ha något att experimentera med?

Foto av Luís Cardoso på Unsplash

Relaterade artiklar