Long row of cows - on looking at you!

Se val som experiment för stärkt känsla av mening

Här är ett förslag: Pröva att se på dina val, stora som små, som experiment. Det är en tankeövning som ger mig en starkare känsla av mening i livet. Allt blir lite lättare. Det ger mig också möjlighet att se hur jag utvecklar mina erfarenheter och modet att lyfta huvudet från vardagen och få en skymt av meningen med allt.

Några konkreta övningar att börja med: Gör något gott för andra och se vad som händer, bjud någon du inte känner på något enkelt. Eller börja med dig själv: Vi har alla nån skavank eller ovana som kan putsas till. Välj en och se vad som händer. Är dålig på att ringa dina vänner, ring upp dem. Alltid lurar i öronen? Plocka ur dem och lyssna till ljuden och människorna omkring dig. Kan det göra att du förändras och tycker bättre om dig själv, eller kanske andra börjar tycka om dig lite mer. Vad kan du notera?

Experimentera med frågor du vet du kommer få nej på, vad händer med dig då – innan och efter? Har du nånsin bett om att få låna en tusenlapp av din frisör, eller brevbärarens cykel? Nästa gång kan du vända på det och be att få betala dubbelt för frisyren. Vilka reaktioner får du? Ökar eller minskar känslan av kontakt med andra?

Att experimentera är att använda nyfikenheten som drivkraft och lärare. Det går att utforma experiment med snabba resultat. Det går också att experimentera på lång sikt som till exempel att bygga upp något du blir ihågkommen för efter din död. Vilka handlingar skulle göra att dina vänner minns dig mest?

Jag vill uppmuntra alla att experimentera med sig själva och sina val. Vi lär oss själva och är förebilder för andra. Jag tror också vi kommer närmare att finna vår egen mening med livet eller i alla fall en starkare känsla av mening i största allmänhet.

Genom att experimentera med dina val ger du dig själv en chans att utveckla mod och erfarenhet. Inte bara det, du ger dig själv en möjlighet att vara en förebild för andra eftersom du kommer bli omtyckt, respekterad och älskad som en vis människa. Dessutom, med färre visa, modiga och erfarna människor skulle det finnas färre vi kunde lita på och färre som försvarar eller protesterar mot orättvisor och klimathot. Färre skulle försvara dig och få skulle ställa sig framför en stridsvagn som invaderar ditt land. Ju fler vi är som experimenterar och lär, desto lättare kommer det bli för var och en att finna den väg som leder till något gott för oss själva och oss alla.

Slutklämmen är att det finns många och starka krafter som separerar oss från varandra. Krafter som både är externa och inom oss själva, som till exempel tankarna vi vant oss vid eller vanan att isolera oss lite. Du vet, den där reservationen som så många lagt sig till med för att inte sticka ut. Det är bekvämt men det är inte den vi är, för vi hör alla samman.

Jag citerar den buddhistiska munken Thich Nhat Hahn som sa: “We are here to awaken from our illusion of separateness” och Martin Luther King: “Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. We are caught in an inescapable network of mutuality, tied in a single garment of destiny. Whatever affects one directly, affects all indirectly.” (Martin Luther King Jr., Letter from Birmingham Jail)

Så hur vaknar man ur en illusion, hur får man syn på plagget som King talar om?

Ett sätt är att börja experimentera – och dina val är en bra start.

Bilden på kossorna av Suvrajit 💭 S on Unsplash

Läst av 13 personer.

Kopiera sidans adress och skicka till en vän eller dela på social media. https://mentabee.se/meningen-med-livet/

Relaterade artiklar

Ofta bråk? Så slutar du rollspela i en dramatriangel

Ofta bråk hemma eller på jobbet? Får du roller du vill ha men inte tar dig ur? Hamnar bråken om samma saker? I så fall är du antagligen indragen i en dramatriangel.
Dramatriangeln beskriver tre roller som personerna i relationen ofrivilligt växlar mellan: Räddare, förövare och offer. För att ta dig ur dramat behöver du lära dig hantera konflikterna på ett annat sätt.

Det här behöver du veta för att hantera ilska

Ilskan är en viktig känsla som ofta sätter krokben för oss. Vi försöker ofta sopa den under mattan – den måste få uttryckas. Det är en kraft som behövs för skapa förändring och rätta till det som är fel. Ilska finns för att ge oss motivation, styrka och riktning. Den är en livskraft.

Ilska är alltså nödvändig, men den behöver inte vara otyglad. Den kan hanteras och användas på ett för alla bättre sätt än bara rå kraft som spretar och förstör. Lär vi oss inte hantera den, så kommer det märkas allra tydligast i relationer, där är det lätt att fastna i mönster som är svåra att bryta sig ur utan att relationen själv avslutas.

Sex saker du kan göra för att hitta tillbaka till din livsglädje

Att tappa livslusten leder till nedstämdhet som kan glida över i depression. Här är de 6 viktigaste sakerna du kan göra för att undvika det och få tillbaka och underhålla din livsglädje: Lär dig hantera det som stressar dig, få ordning på din dygnsrytm, se med humor på svårigheterna, bättra på självkänslan, ta hand om dig själv med bra mat, motion och umgås mer med dem tycker om.

ABC i stresshantering: 10 steg till ett lugnt liv

Det bästa du kan göra för att få ett lugnare liv att ta reda på orsakerna till varför du är stressad och göra något åt dem.
Följer du dessa tio steg kommer du få ett lugnare förhållningssätt till det som stressar dig. Det är nödvändigt för att få utrymme och energi till att få bort det som stressar och skapa en permanent hållbar livssituation.
Stegen är grundläggande och något som alla, nästan oavsett sin livssituation, då och då har glädje av att läsa igenom.

Click to access the login or register cheese

Du har läst mer än två artiklar den här månaden

För att fortsätta behöver du ett medlemskap