Fysisk aktivitet på recept

Fysisk aktivitet på recept (FaR) är en behandling som kan ersätta traditonella mediciner. FaR kan ordineras av husläkaren, en leg. psykolog eller annan legitimerad sjukvårdspersonal. Det måste finnas en orsak till ordinationen, exempelvis depression.

Precis som med läkemedel föreskriver receptet en behandling, i det här fallet fysisk aktivitet. Exempel på aktiviteter kan vara vattengympa, gruppträning, spinncykling, löpning, ridning, simning, promenader, vardagsmotion och mycket annat.

Klienten kommer överens med den som skriver ut receptet om vilken form av träning som passar med tanke på behandlingens syfte, allmäntillstånd och personlig förmåga samt vad patienten själv tycker.\

Relaterat

FaR-ledare: Stöd att hitta lämpliga former och platser dit man kan vända sig för att få ledd fysisk aktivitet finns på farledare.se

Kunskapsbanken FYSS motsvarar handboken för läkemedel (FASS) och tillhandahåller evidensbaserad information om fysisk aktivitet på recept för att förebygga och behandla olika sjukdomstillstånd. 

Related Artiklar

Läst av 1 personer sen publiceringen (2023-03-06).