Orolig ung man med hoodie och tankebubbla

Självkänsla

Självkänsla är ett ord som syftar på en persons uppfattning om sitt eget värde. Vem du innerst inne är med både starka och svaga sidor. Det som främst påverkar självkänslan är hur och vad du tänker om dig själv.

God självkänsla

Med en god självkänsla påverkas man inte särskilt mycket av vad andra tycker och tänker. Man känner sitt självvärde, vågar vara sig själv och har inga behov av att jämföra sig med andra – särskilt inte extrovert på ett sätt som påverkar hur de mår. 

Personer med god självkänsla är stabila under i de flesta situationer och har inga egentliga behov att värdera eller döma andra.

Dålig självkänsla

Med en dålig självkänsla är uppfattningen om sitt eget självvärde antingen överdrivet eller undervärderat. Personer med dålig självkänsla kan få starka känslor av vad andra tycker och tänker om ens person eller prestation, eftersom de jämför sig med andra och ser tecken på att andra är bättre eller sämre.

För personer som överdriver sitt självvärde kan en karismatisk personlighet fungera som en mask som döljer den dåliga självkänslan. De har svårt att ta kritik utan att se det som en attack och kan reagera kraftigt med ilska och negativa fördömanden mot både den som ger kritiken och dess budbärare.

För personer som undervärderar sitt självvärde tenderar offerskap att bli en mask som döljer den dåliga självkänslan men också dominerar personligheten. Generellt sett dömer de andra som bättre, mer lyckade, vackrare osv. Jämföranden och negativa kommentarer leder till grubblerier och depression. 

Dålig självkänsla sitter ofta djupt och bör behandlas i samtalserapi med inriktning på  psykodynamisk psykoterapi, eventuellt i kombination med traumabehandling eller Compassionfokuserad terapi.

Av Björn Granberg ~ läst av 11 personer sen 4 mars 2023.

Kopiera sidans adress och skicka till en vän eller dela på social media. https://mentabee.se/ordlista/sjalvkansla/
Click to access the login or register cheese