ACT

ACT är en populär metod för psykoterapeutisk behandling. ACT-terapi bygger på KBT med särskilda verktyg för att hantera känslor och undvika negativa känsloreaktioner.

Ilska är ett exempel på en känsla som många vill försöker behärska för att slippa visa den. Men att behärska en stark känsla genom att dölja den får ofta motsatt effekt. Istället för att försvinna ökar den inre emotionella stressen och leder förr eller senare till att en reaktion triggas. Den högre emotionella stressnivån får reaktionen att bli överdriven, ofta i ett okontrollerat känsloutbrott.

ACT står för “Acceptance och Commitment Therapy” som direkt översatt betyder Acceptans- och Åtagandeterapi. Acceptans i ACT är verktyg som används för att lära sig acceptera sina känslor för att inte bygga upp en inre stress. Åtagande handlar om att utveckla alternativa sätt att handla på i olika situationer. Terapi är att lära sig och omsätta detta i sitt liv.

I ACT-terapi arbetar klienten aktivt med sina övergripande värderingar, ökar sin medvetenhet om språkets inverkan och förmåga att hantera starka känslor. KBT med automatiska tankar och situationsanalys är värdefulla komplement, liksom anknytning och anknytningsmönster. Olika tekniker i Mindfulness likaså.

ACT-terapi är en populär metod eftersom den är lätt att förstå och utföra och ger bra resultat.

Kopiera sidans adress och skicka till en vän eller dela på social media. https://mentabee.se/wiki/act/
Click to access the login or register cheese