GAD

GAD är en förkortning av “Generalized Anxiety Syndrom” eller på Svenska “Generell ångest”

Personer med GAD upplever en daglig stark ångest inför de flesta aktiviteter. Gäller ångesten något specifikt är det en fobi. GAD utvecklar sig oftast under barndomen eller i tonåren och visar sig i att personen känner sig mer eller mindre konstant ängslig, osäker. Hen kan samtidigt ha svårt med koncentrationen, vara överdrivet pessimistisk, rastlös, lättretlig, stressad och spänd.

Att ständigt känna oro leder till att man snabbt blir uttröttad, vilket påverkas dubbelt av att sömnen också påverkas eftersom oron blir mer påtaglig när man slappnar av inför att sova. Ångesten kan också sätta sig i kroppen och leda till spända muskler, huvudvärk, hjärtklappning, ont i magen eller orolig mage.

Personer som drabbats av GAD  är vanligen medvetna om att andra i en sociala omgivningen tycker att man oroar sig i onödan och kan anpassa sitt liv för att undvika de åsikterna – vilket kan leda till självisolering och i förlängningen en ökad ångest.

Behandling av GAD brukar göras med KBT (kognitiv beteendeterapi) men det är individuellt från person till person vad som passar bäst. Motion, vistelser i naturen, avslappningsövningar och mindfulness är rekommenderade och bra komplement vid behandling av GAD och andra former av ångest.

Går du i behandling hos Mentabee har du tillgång till ett vägledande test för GAD.

Kopiera sidans adress och skicka till en vän eller dela på social media. https://mentabee.se/wiki/gad/
Click to access the login or register cheese